به طور کلی می توان گفت ترخیص کالا به معنای انجام کلیه اقداماتی است که شما برای آزاد کردن کالاهای وارداتی و صادراتی خود از گمرک انجام می دهید. اقدامات حمل و آزادسازی کالا به طور معمول توسط صاحبان کالا و یا نماینده قانونی آن انجام می شود.

ترخیص کالا یه فرآیند و مجوز رسمی کالا الزامی و ضروری در امور صادرات و واردات کالا به صورت بین المللی است که مستلزم ارائه ی مدارکت لازم جهت ترخیص کالا از گمرک، پرداخت عوارض و مالیات بر ارزش افزوده و سایر هزینه های تحت عنوان هزینه انبار داری، حمل و نقل و … است.

در طی پروسه و مراحل ثبت سفارش و آزاد سازی کالا باید اسناد و مدارک لازم جهت ترخیص کالا از گمرک به صورت فیزیکی و الکترونیکی تهیه، آماده سازی و ثبت شده و هزینه های آن شامل مالیات، حقوق گمرکی، سود بازرگانی و دیگر تسهیلات ارائه شده به واردکنندگان و صادرکنندگان است. معمولاً فرایند ترخیص شدن کالا از گمرکات را به فردی به نام ترخیص کار می سپارند.

ترخیص کار گمرک، مسلط به فوت و فن های قانون گمرک بوده و می تواند پروسه انجام کار را با صرف کمترین وقت انجام و کالای شما را ترخیص کند. اگر دانش و تجربه کافی در این زمینه نداشته باشید، و خودتان قصد دارید ترخیص کالا از گمرک را پیگیری کنید، این کار نهایتا منجر به اتلاف غیرضروری پول و وقت شما می شود. برای هر چه بهتر شدن انجام کارها می توانید از یک شرکت واردات و صادرات کمک بگیرید.

برای این که کالای خود را از گمرک ترخیص کنید، لازم است با توجه به نوع کالایی که در گمرک دارید، مجوزهای لازم را از سازمان های مربوطه اخذ کنید. از جمله این سازمان ها می توان به سازمان فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان بهداشت، سازمان استاندارد، کانون پرورش فکری کودکان و … اشاره کرد. سپس می بایست به شعب مختلف گمرک مراجعه کنید و برای ترخیص کالای خود اقدام کنید.

یکی از موارد مهم در ترخیص کالا که برای تاجران بسیار اهمیت دارد، ارزش گذاری کالایی است که در گمرک وجود دارد. در تمام دفاتر گمرکی کالای موجود به صورت متفاوتی ارزش گذاری می شود و این تسلط ترخیص کار و سابقه تاجران است که می تواند ارزش کالا را به صورت واقعی اعلام نماید. (ارزش کالا در سامانه TSC مشخص می شود)

مراحل ترخیص کالا

1- ثبت اظهار نامه در سامانه EPL

2- احراز هویت

3- کنترل کالا

4- اخذ مجوزهای لازم

5- بررسی تعرفه و تطبیق کالا توسط کارشناس

6- صندوق و صدور سند ترخیص

7- انبارداری و اجازه بارگیری

8- خروج کالا از گمرک